Soa is een afkorting voor Seksueel Overdraagbare Aandoeningen, een ander woord hiervoor is geslachtsziekte. Geslachtsziekten zijn besmettelijk en geef je door aan anderen door seks.
Je kunt door een soa ernstige klachten krijgen direct of na een lange tijd. Sommige Soa’s geven geen klachten en dan geef je een soa ongemerkt door aan anderen.
De meeste Soa’s zijn gelukkig eenvoudig te behandelen en kunnen ernstige gevolgen voorkomen worden.
Meest voorkomende soa’s in Nederland:
- Chlamydia
- Genitale wratten
- Gonorrhea
- Herpes
- Hepatitis B
- HIV
- Syphilis
- Trichomonas
Oplopen van een soa
Een geslachtsziekte wordt overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en contact met slijmvliezen van anus, penis, vagina en mond. De meeste Soa’s worden opgelopen bij onveilige seks zoals:
- Vaginale gemeenschap zonder condoom
- Anale gemeenschap zonder extra sterk condoom
- Orale seks zonden condoom of beflapje.
- Een condoom geeft bescherming tegen de meeste soa’s.
Een aantal Soa’s worden overgedragen via bloed en kan je oplopen bij het gebruik van elkaars naalden bij drugsgebruik of onhygiënische tatoeage of piercing.
Tijdens een zwangerschap kunnen een aantal soa’s overgedragen worden op de ongeboren baby.
Klachten en gevolgen:
Een SOA kan de volgende klachten geven:
Afscheiding, blaasjes, bloedverlies, branderig gevoel, bultjes, irritatie, jeuk, pijn, rode huid, schilfers, wratten, zweertjes.
Je kan geen klachten hebben en toch een soa hebben omdat je onveilige seks hebt gehad met iemand die een soa heeft. De soa kan schade aanrichten in je lichaam zonder dat je het weet en je kunt dan later klachten krijgen. Ook kan je dan ongemerkt de soa doorgeven aan een andere bedpartner.
Een soa verdwijnt niet vanzelf ook al worden je klachten minder een behandeling is altijd nodig.
Sommige SOA hebben vervelende gevolgen op de langere termijn, zoals bijvoorbeeld onvruchtbaarheid., ernstige onstekingen, beschadiging van zenuwen, gezichtsvermogen en kanker. Daarom is het belangrijk om bij twijfel over de aanwezigheid van een soa en bij klachten je te laten testen.
Testen
De kans op een soa is het groots als je onveilige seks hebt gehad. In dat geval is het verstandig om je te laten testen op een soa ook al heb je zelf geen klachten. In onze kliniek kun je dit betrouwbaar en discreet laten doen. Ook kunnen we je informatie geven seks en soa’s en advies geven over soarisico.
Redenen om te testen:
- verzoek van de cliënt.
- cliënt heeft klachten die mogelijk op een soa kunnen wijzen.
- cliënt is gewaarschuwd door een (ex) sekspartner die een soa heeft.
- cliënt loopt meer risico op een soa.
Bij klachten die kunnen passen bij een soa moet je zo snel mogelijk een afspraak maken bij een arts.
Wanneer je onveilige seks hebt gehad en wilt weten of je een soa opgelopen hebt moet je minimaal een week wachten met een soa-test. Na die week kan de test de soa vaststellen. Een HIV-test is pas zinvol na 3 tot 6 maanden.
Wanneer je moet wachten op de uitslag van de test, zorg dan in ieder geval dat je veilige seks hebt tot de uitslag van de test bekend is, zo voorkom je dat je de soa doorgeeft.
Waar
Testen kan bij de huisarts, GGD, gynaecoloog of dermatoloog. Je kunt ook een thuistest doen de meeste zijn echter niet betrouwbaar.
Je kan ook bij een soa polikliniek of een gynaecologische kliniek zoals WOW Medical soa testen laten doen, dit is anoniem en laagdrempelig, de kosten die hieraan verbonden zijn , zijn voor eigen rekening.
De kosten van soa-testen.
Bij de huisarts: het bezoek aan de huisarts is gratis, de kosten voor de soa-test gaan af van je eigen risico. Als je eigen risico verbruikt is dan wordt de test vergoed.
Bij de GGD: mensen die een verhoogd risico hebben op het oplopen van een soa kunnen zich gratis en anoniem laten testen. zie de informatie van de GGD.
Ziekenhuis of specialiseerde kliniek: hiervoor heb je een verwijzing van de huisarts nodig, de kosten voor dit consult gaan af van je eigen risico. Als je eigen risico verbruikt is dan wordt dit vergoed.
Voor vragen omtrent de kosten voor deze testen bij WOW Medical kun je altijd telefonisch contact opnemen of een e-mail sturen.
Behandeling
Een soa gaat nooit vanzelf over en behandeling is altijd nodig. Blijkt uit de test dat je een soa hebt dan moet er snel en juist behandeld worden.
Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk een juiste behandeling volgens de huidige richtlijnen gestart wordt. Zo voorkom je dat de klachten toenemen of de infectie ernstige gevolgen gaat geven. Wanneer je eenmaal een soa hebt is de kans om ook een andere soa te krijgen groter daarom wordt er nadat een soa is aangetoond ook op andere soa’s getest.
Met snelle behandeling voorkom je dat soa’s worden doorgegeven aan anderen dit maakt de kans op verspreiding kleiner.
Bij elke behandeling worden zowel partnerwaarschuwing als seksueel risicogedrag besproken. (ex) partners dienen te worden gewaarschuwd en getest om verdere verspreiding te voorkomen. Adviezen over het voorkomen van soa’s zullen besproken worden, zeker indien je tot een risicogroep behoort.
Welke behandeling wordt voorgeschreven verschilt per soa ook de duur van de behandeling varieert. Afhankelijk van de ernst van de geslachtsziekte is soms een eenvoudige antibioticakuur voldoende soms wordt je verwezen naar het ziekenhuis voor een uitgebreidere behandeling.