Allergie

Bij irritatie van de vulva is de huid rood, soms schilferig en bestaat er jeuk. Dit kan door verschillende oorzaken ontstaan bijvoorbeeld door  inlegkruisjes, zeep, ondergoed, geparfumeerd wc papier, waspoeder, wc doekjes, intiemspray, condooms en zaaddodende pasta.

Door een en ander niet meer te gebruiken kan je de irritatie verhelpen. Soms geeft een creme of zalf verbetering.

Infecties

Schimmel

De meest voorkomende infectie van de vulva is de schimmelinfectie, de oorzaak is vaak de schimmel Candida albicans. Bij suikerziekte, zwangerschap en tijdens het gebruik van antibiotica heb je meer kans om een schimmelinfectie te krijgen.

De klachten varieren tot een rode vulva en/of vagina, jeuk, witte korrelige afscheiding, pijn en een branderig gevoel bij het plassen.

Een schimmelinfectie is niet seksueel overdraagbaar maar soms kan je partner ook klachten hebben.

Candida kan worden  behandeld door tabletten vaginaal in te brengen, vaginale creme of door tabletten te slikken. Wanneer je partner ook klachten heeft is het beter om die ook te behandelen.

SOA

Er zijn twee vaak voorkomende soa’s van de vulva namelijk genitale wratten en herpes genitalis.

Genitale wratten  (condylomata)

Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV)

De wratten zijn wit en spits soms donkerbruin en zitten meestal rond de schaamlippen, in de vagina, op de baarmoedermond of rond de anus. Bij mannen op de penis, het scotum en ook rond de anus. Ze ontstaan enkele weken na infectie met het virus maar soms ook na meer dan een jaar. De wratjes kunnen groter worden en zich uitbreiden. De wratten zijn erg besmettelijk.

Behandeling kan op verschillende manieren, aanstippen met podofylline, aldara, bevriezen, wegbranden met laserstralen of operatief verwijderen. Na een behandeling is er 50% kans dat de wratten weer terugkomen.

Herpes

Genitale herpes wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Er ontstaan eerst kleine blaasjes, die zeer besmettelijk zijn daarna gaan de blaasjes stuk en ontstaan er zeer pijnlijke zweertjes. De eerste keer is de infectie zeer pijnlijk vooral bij het plassen. Er is geen behandeling die het virus dood, wel kan er een creme of tabletten (aciclovir) gebruikt worden om het virus af te remmen  daardoor ook de klachten te verminderen. Ook worden deze tabletten gegeven om een nieuwe infectie te voorkomen.

Vulvodynie

Vulvodynie betekent pijn aan de vulva. Bij vulvodynie bestaat er een scala aan klachten zoals, pijn, irritatie, jeuk, branderig gevoel. Dit kan op de gehele vulva bestaan zoals bij atrofische vulvitis of op een klein gedeelte van de vulva zoals bij het vulvair vestibulitis syndroom.

Andere huidaandoeningen

Sommige afwijkingen kunnen een voorbode zijn van kwaadaardige afwijkingen van de vulva.

Lichen sclerosus et atrophicus

Bij lichen sclerosus wordt de huid van de vulva dunner, of dikker, wit en glanzend. Sommige delen van de vulva kunnen verkleven en de binnenste schaamlippen kunnen kleiner worden en zelfs volledig verdwijnen ten gevolge van een chronische onsteking in de huid van de vulva. De belangrijkste klacht is jeuk maar ook pijn en onvermogen tot het hebben van gemeenschap is een veel gehoorde klacht.

De oorzaak is niet bekend, genetische predispositie, auto-immuunaandoeningen en hormonale factoren worden in verband gebracht met lichen, maar is nooit vastgesteld.

De diagnose wordt gesteld met behulp van een biopt, een stukje weefsel dat wordt afgenomen en onderzocht. De jeuk kan goed behandeld worden met corticosteroidcreme / zalf, de aandoening zelf kan niet behandeld worden.

Er is een geringe kans dat de afwijking overgaat in kanker, daarom blijf je onder controle van een gynecoloog.

VIN (vulvaire intra-epitheliale neoplasie)

Bij deze aandoening bestaan vele soorten huidafwijkingen, wratten, zweertjes, zwellingen variërend van wit, rozerood tot bruin. Er kunnen klachten zijn van pijn en jeuk maar soms ook geen klachten. VIN is soms een voorstadium van kanker van de vulva. De behandeling is afhankelijk van de klachten en de uitgebreidheid van de afwijking. Dit kan met een creme (Aldara) of door de afwijking te verwijderen middels een operatie of met een laserbehandeling. Er is een grote kans dat deze aandoening na behandeling weer terug komt (50%). Zelfcontrole van de vulva is dus erg belangrijk en regelmatige controle door een gynaecoloog.