Onregelmatige menstruaties, opvliegers en transpiratieaanvallen zijn verschijnselen die van nature bij de overgang horen en vanzelf overgaan. Wanneer je ze echter erg vervelend vindt, kan het een reden zijn om medicijnen te gaan gebruiken. Het tekort aan oestrogenen wordt dan aangevuld in de vorm van o.a. tabletten, pleisters, neusspray, implantatie-tabletten onder de huid, gel, vaginale zetpillen, tabletten, crème of een ring. Bestaan er alleen opvliegers, dan kunnen deze soms worden verholpen met tabletten zonder hormonen (clonidine). Voor een deskundig advies kun je bij ons terecht.

Zelf doen

Eet gezond en probeer op uw gewicht te letten. Probeer regelmatig lichaamsbeweging te nemen waarbij de botten belast worden. Neem niet te veel hooi op uw vork. Neem de tijd en de rust om aan alle veranderingen te wennen. Probeer voldoende slaap te krijgen omdat je de veranderingen beter kunt opvangen als je uitgerust bent. Praat over eventuele problemen met je partner, een vriendin of je huisarts.

Praten

De overgang is een natuurlijk proces waarbij de klachten uiteindelijk ook zonder medicijnen zullen verdwijnen. Praten met vrouwen in dezelfde situatie geeft vaak herkenning waardoor je sommige klachten beter zult kunnen begrijpen.

Homeopathie

Homeopathische middelen tegen overgangsklachten of middelen op plantaardige basis (soja, rode klaver) geven soms voldoende verbetering van uw klachten

Hormonen

Behandeling met hormonen wordt hormoonsuppletie­therapie (HST) genoemd; in het Engels hormone replacement therapy (HRT). Of je hormonen wenst te gebruiken of niet, is een afweging die je uiteindelijk zelf moet maken. De specialisten van WOW Medical adviseren je graag hierbij om de oplossing te vinden die het meest bij jou past.

Hoe lang gebruiken?

Opvliegers verbeteren meestal binnen enkele dagen na het begin van de behandeling. Klachten van de urinewegen en de schede verbeteren meestal binnen een paar weken. Vrouwen die medicijnen tegen opvliegers krijgen, kunnen na een jaar eens stoppen om te kijken of behandeling nog wel nodig is. Bij niet-­typische klachten) kan een proefbehandeling van drie maanden overwogen worden.