“Vrouwen in de overgang hebben zes keer meer kans op ziekteverzuim”.

De overgang heeft grote invloed op je lijf en je leven, soms zelfs met hevige klachten, die van invloed zijn op het werk.

Een opvlieger op het werk is zeg maar gerust onaangenaam. Het zijn niet alleen opvliegers, die vrouwen het werken lastig maken. Het zijn ook de doorwaakte nachten door nachtelijke zweetaanvallen. Hoofdpijn, somberheid of depressie, vergeetachtigheid, mindere concentratie, blaasontsteking en gewrichts- en spierklachten zijn enkele van de andere klachten, die bij de overgang kunnen horen en het werk op een negatieve manier beïnvloeden.

Frappant is dat veel lichamelijke en psychische symptomen van de overgang overeenkomen met de symptomen van een burn-out. Veel vrouwen krijgen vaak ten onrechte de diagnose burn-out, wanneer het gaat om psychische klachten. Het is dan ook van belang dat de juiste diagnose wordt gesteld, omdat het om een andere aanpak vraagt.

Bijna de helft van de vrouwen vindt het moeilijk om tijdens deze fase voluit te blijven werken.  Zo’n 35-40% van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 45-50 jaar is gerelateerd aan de overgang en 12 % komt vanwege overgangsklachten in de ziektewet. Daarnaast vindt twee derde dat door overgangsklachten de kwaliteit van hun werk minder is. 

Een grote groep heeft zoveel moeite met het managen van werk en privé leven, dat ze overwegen minder uren te gaan werken, of erger nog, helemaal te stoppen.

Een deel daarvan kan voorkomen worden door de menopauze bespreekbaar te maken en vrouwen te adviseren over hoe je deze fase zo optimaal mogelijk doorkomt.

Voor verzuimpreventie zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Lees je in en laat je informeren, dan ben je voorbereid en kan je klachten herkennen en tijdig ingrijpen.
  • Maak het bespreekbaar op de werkvloer en zoek begeleiding, dat kan via de bedrijfsarts of je leidinggevende
  • Draag oplossingen aan, zoals een prettig werkklimaat, flexibele werktijden, goed zittende werkkleding, mogelijk extra verlof
  • Voorkom of verminder stress op de werklvloer. Stress verergert alle overgangsklachten
  • Leef gezond, goed voedingspatroon, rook en drink niet, beweeg en ontspan voldoende.Een vitale leefstijl heeft zeer positieve invloed op de overgang

Met de gynaecoloog van WOW Medical kun je je klachten bespreken en zij maakt met jou een stappenplan om deze fase zo optimaal mogelijk door te komen.