Anticonceptie is een manier om de bevruchting en/of de innesteling van een bevruchte eicel tegen te gaan en de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk te maken.

Er bestaan vele methoden om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, welke het best bij je past is afhankelijk van verschillende factoren.

Bij WOW Medical adviseren wij je welke methode het best bij je past, voor- en nadelen en eventuele bijwerkingen. Ook plaatsen wij in onze kliniek anticonceptiemiddelen.

Werking

De kans op een zwangerschap kan op meerdere manieren kleiner gemaakt worden

  • Gebruik van stoffen die voorkomen dat eicellen uitrijpen en de eisprong optreedt (bijvoorbeeld de pil).
  • Zorgen dat de eicellen en de zaadcellen elkaar niet bereiken (bijvoorbeeld door het gebruik van een condoom maar ook door een sterilisatie).
  • Geen gemeenschap tijdens de vruchtbare periode (periodieke onthouding).
  • Voorkomen dat de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder (bijvoorbeeld bij een spiraal).

Methoden

Anticonceptie is er in allerlei soorten en maten, met of zonder hormonen, aan sommigen moet je elke dag denken anderen 1 keer in de 10 jaar. Bepaalde anticonceptiemiddelen kunnen ook je menstruatie beinvloeden.

  • De anticonceptiepil

De dagelijkse anticonceptiepil is de meest gebruikte methode in Nederland. Je neemt elke dag op hetzelfde tijdstip 1 pil gedurende 21 of 22 dagen, daarna volgt een stopweek. In deze stopperiode is er meestal een geringe bloeding van enkele dagen. Doorslikken van de pil zonder stopweek is mogelijk afhankelijk van welke pil je gebruikt.

  1. Anticonceptiering

Een zachte en flexibele ring plaats je in de vagina gedurende 3 weken daarna is er een ringvrije week waarin een geringe bloeding van enkele dagen optreedt.

  • De anticonceptiepleister

De pleister is in Nederland bekend onder de naam Evra. Je plakt 3 weken achterelkaar elke week een nieuwe pleister en in de 4e week niet. Dan krijg je een bloeding. Bij vrouwen zwaarder dan 90 kilo is de pleister niet betrouwbaar

  • Barrieremiddelen

Onder barrieremiddelen vallen het condoom, pessarium of het vrouwencondoom.

Het pessarium (Caya genaamd) is een siliconenkapje dat vaginaal ingebracht wordt om de baarmoederhals heen.  Het pessarium beschermt niet tegen SOA’s.

Het vrouwencondoom, het vrouwencondoom is een soort rubber zakje met 2 buigzame ringen dat in de vagina wordt geplaatst. Het vrouwencondoom beschermt wel tegen SOA ‘s.

Condooms zijn het meest bekend. Het condoom is een dun rubberen hoesje dat je om de penis doet waarin zaadcellen worden opgevangen en beschermt ook tegen SOA’s . Met het gebruik van zaaddodende creme wordt de betrouwbaarheid van barrieremiddelen vergroot.

  1. Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje Implanon NXT is een staafje dat in je bovenarm onder de huid geplaatst wordt en continu een lage dosis hormonen afgeeft. De menstruatie kan bij het gebruik veranderen en bij 1 op de 5 vrouwen zelfs wegblijven. Het biedt gedurende 3 jaar bescherming tegen een zwangerschap. In onze kliniek WOW Medical wordt het implantatiestaafje geplaatst.

  • Prikpil

Hierbij wordt 1 keer in de 12 weken een injectie toegediend om je te beschermen tegen een zwangerschap.  De prikpil bevat een progestativum dat geleidelijk aan wordt afgegeven en zorgt dat er geen eisprong meer plaats vindt en de zaadcellen moeilijker door het baarmoederhalsslijm kunnen komen. De menstruatie kan ook veranderen of zelfs wegblijven.

  • Spiraaltje

Het spiraal wordt ook wel IUD (intra uterine device) genoemd  en zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen in het baarmoederslijmvlies. Een spiraaltje laat je plaatsen door een arts die ruime ervaring daarin heeft uiteraard kan dat ook bij WOW Medical.

Er zijn 2 soorten spiraaltjes. Het koperspiraal bevat geen hormonen en beschermt ongeveer 5 tot 10 jaar tegen een zwangerschap na de plaatsing werkt het spiraal direct.

Het hormoonspiraaltje (Mirena of Kyleena) bevat progestageen wat geleidelijk aan wordt afgegeven aan het baarmoederslijmvlies. Hierdoor verandert het menstruatiepatroon ook en soms blijft de menstruatie weg.

  • Sterilisatie

Bij een sterilisatie kunnen de eicel en de zaadcel elkaar niet meer bereiken omdat de eileiders afgesloten worden. De menstruatiecyclus verandert niet en de ingreep heeft geen invloed op de hormoonhuishouding. Deze vorm van anticonceptie is blijvend. De ingreep wordt in een ziekenhuis middels een laparoscopie uitgevoerd. De artsen van WOW medical zullen je indien je deze vorm van anticonceptie wenst verwijzen naar een ziekenhuis.