De vulva bestaat uit de buitenste schaamlippen, binnenste schaamlippen en de clitoris. Klachten van de vulva komen op alle leeftijden voor zowel bij jonge meisjes als oudere vrouwen. Veel voorkomende klachten bij aandoeningen van de vulva zijn jeuk, een branderig gevoel, schraal gevoel, pijn of irritatie en seksuele problemen.
Vulvaire klachten hebben veelal een negatieve invloed op de kwaliteit van leven en de seksualiteit. Bovendien vinden het vrouwen vaak moeilijk om over hun klachten te praten en blijven ze lang met hun klachten rondlopen.
Er zijn veel vrouwen die jaren klachten hebben voordat ze een arts bezoeken ook duurt het vaak nog een tijd voordat de juiste diagnose wordt gesteld en een adequate behandeling gestart wordt. Door een verwijzing naar een gynaecoloog met speciale aandacht voor vulvaproblemen word je snel en goed geholpen.
Veel voorkomende aandoeningen van de vulva
- Allergie
- Infecties zoals een schimmelinfectie of een SOA
- Vulvodynie
- Huidafwijkingen zoals, lichen sclerosus of VIN
Onderzoek
Het onderzoek van de vulva vindt plaats op de gynaecologische stoel, de gynaecoloog controleert zorgvuldig de vulva, zo gewenst kan je met een spiegel zelf meekijken en om plekken aan te wijzen waar je het meest last hebt. Soms is het nodig om verder onderzoek te doen in de vorm van een kweek (bij een verdenking op een infectie) of een biopt. Bij een biopt wordt de huid verdooft en een stukje huid (3-4 mm) weggenomen voor weefselonderzoek. Ook wordt er wel een vulvoscopie gedaan dan bekijkt de gynaecoloog de vulva met een soort vergrootglas.
Na de uitslagen van het onderzoek kan dan een effectieve behandeling gestart worden.
Behandeling
De huid van de vulva is gevoelig en bij klachten adviseren wij de volgende maatregelen
- Was de vulva niet met zeep
- Draag katoenen ondergoed
- Draag geen strakke broeken
- Slaap zonder onderbroek of in los ondergoed
- Gebruik zo min mogelijk inlegkruisjes
- Houd de vulva droog
Indien er sprake is van een vulvaire aandoening zal de behandeling meestal bestaan uit een zalf of een creme met medicijnen erin. Het voordeel van deze toediening is dat er gesmeerd wordt op de plekken waar je last hebt. Zelden is een chirurgische behandeling nodig dit alleen indien er een kwaadaardigheid of een voorstadium hiervan wordt gevonden.
Soms verwijst de gynaecoloog van WOW Medical je door naar een academisch ziekenhuis of een vulvapoli. Een verwijzing naar een bekkenbodemfysiotherapeut, dermatoloog, seksuoloog of uroloog is ook mogelijk.
De gynaecoloog zal je ook adviseren om zelfonderzoek te doen, wanneer je dat regelmatig doet zie je zelf het beste of er veranderingen zijn opgetreden. Voor een zelfonderzoek is het prettig om in een makkelijke houding te liggen of zitten met voldoende licht en een spiegel. Je bekijkt dan de hele vulva , de binnenkant van de binnenste schaamlippen, clitoris, de venusheuvel en de huid tussen anus en vulva. Bij verandering van kleur, dikte of aanblik van de huid kun je een afspraak met de gynaecoloog maken voor overleg.