Bij de kliniek WOW Medical zijn wij zeer ervaren in het plaatsen van een IUD/spiraal en behandelen wij je adequaat en in een vertrouwde en prettige omgeving. Wij adviseren je graag over de mogelijke spiralen, koperhoudend of Mirena en welke het best bij je past.
Indien er tijdens het consult samen is besloten, om een IUD te plaatsen, worden er eerst vaginale kweken afgenomen. Daarna wordt een afspraak ingepland voor de plaatsing. Wanneer er een IUD-wissel plaatsvindt en er geen klachten zijn, dan is het niet nodig om vooraf kweken af te nemen. Je neemt altijd zelf je te plaatsen nieuwe spiraal mee.
Voorbereiding
Met het recept dat je van de huisarts of van de gynaecoloog van WOW Medical krijgt dien je zelf het spiraal (in een doos) bij de apotheek op te halen en mee te nemen naar de afspraak. Houdt er rekening mee dat je een eenmaal opgehaalde spiraal niet meer kunt retourneren. De plaatsing is bij voorkeur op dag 4 of 5 van de menstruatie (aan het eind van de menstruatie). De baarmoedermond is dan wat wijder, waardoor het plaatsen makkelijker gaat. Bel bijvoorbeeld voor een afspraak op de eerste dag van je menstruatie. En nog een tip; neem 2 uur voor je afspraak alvast een pijnstiller (naproxen 500 mg of ibuprofen). Dit zorgt voor minder pijn tijdens het plaatsen.
Het plaatsen
Met behulp van een echoscopie wordt de ligging van de baarmoeder bepaald, daarna wordt het speculum ingebracht en volgen de volgende stappen:
- klemmetje op de baarmoedermond (eventueel verwijderen IUD)
- opmeten van de baarmoeder
- inbrengen nieuw IUD en afknippen draadjes
- opnieuw een echoscopie om de ligging van het spiraal in je baarmoeder te beoordelen.
Het plaatsen kan gevoelig zijn en een krampende pijn veroorzaken.
Na het plaatsen
Soms voel je je na het plaatsen iets duizelig, dat is heel normaal en gaat vanzelf weer. Ook kan je iets bloedverlies hebben. Voel je je duizelig na het inbrengen, dan blijf je even liggen. Zodra je je goed voelt, mag je direct weer naar huis. De dagen erna heb je soms wat pijn onderin de buik (een soort menstruatiepijn) en kan je last hebben van licht bloedverlies. Een pijnstiller zoals paracetamol, naproxen of ibuprofen helpen hier goed tegen. Bij het plaatsen van een Mirena krijg je een boekje mee met alle informatie over het Mirena spiraal. Bij een koperhoudend spiraal krijg je een zakkaartje met het typenummer.
De eerste maanden kun je onregelmatig bloedverlies hebben. Met name bij een koperspiraal kunnen de (eerste) menstruaties wat heviger zijn. Bij een Mirenaspiraal wordt het bloedverlies minder dan je gewend was, het kan soms helemaal wegblijven, dit kan helemaal geen kwaad.
Nacontrole
Wanneer je voor het eerst een spiraaltje hebt gekregen word je na ongeveer 6 weken gecontroleerd. Hoe bevalt het spiraal, heb je klachten? En met behulp van een echoscopie wordt gekeken of het spiraal goed zit. Pas daarna is anticonceptie gewaarborgd! Tot die tijd dien je als dat nodig is nog andere anticonceptie te gebruiken, zoals de pil doorslikken of condooms gebruiken.
Bij een IUD-wissel is een nacontrole niet nodig, tenzij je natuurlijk klachten hebt.
Vervanging
Het spiraaltje kan 5 jaar blijven zitten, tot dan is de anticonceptie gegarandeerd. Maak na 5 jaar een afspraak, om te overleggen of het spiraaltje vervangen moet worden.
Een Mirena spiraal dat gebruikt wordt in combinatie met hormonale substitutie in het kader van overgangsklachten moet na 3 jaar verwisseld worden.